نوشته شده توسط : mohadeseh

نصب روکش یکی از محبوب ترین روش ها برای اصلاح خط لبخند است. روکش ها انواع مختلفی دارند و لمینت دندان و کامپوزیت دندان از متداول ترین انواع روکش دندان هستند که برای افزایش زیبایی ظاهری دندان ها مورد استفاده قرار می گیرند. دندانپزشکان کلینیک ایرانمهر با روش های لمینت و کامپوزیت ونیر میتوانند باعث جذاب و سفید به نظر رسیدن دندان های شما شوند، اما احتمالا این سوال برای شما پیش می آید که کدام یک از این تکنیک ها برای من مناسب تر است؟مهم ترین تفاوت این دو روش در قیمت، جنس مواد، روش اجرا و دوام و ماندگاری آن ها است.

لمینت دندان چیست؟

در پاسخ به سوال لمینت دندان چیست باید بگوییم که لمینت دندان Dental laminate یا پرسلین ونیر نوعی پوسته بسیار نازک است که مانند روکشی همرنگ با دندان ها روی سطح خارجی آن ها قرار گرفته و ایرادات ظاهری دندان را به طور کامل پوشش می دهد. این روکش ها بسیار نازک بوده و به همین دلیل ظاهری کاملاً شبیه به دندان های طبیعی دارند.

همانطور که میدانید ظاهر دندان ها می تواند تاثیر بسیار زیادی در چهره داشته باشد. بسیاری از افراد به دلیل داشتن دندان های شکسته، بد رنگ، بد شکل یا پوسیده از خندیدن با دهان باز خجالت می کشند. این اتفاق در دراز مدت می تواند بر اعتماد بنفس فرد نیز تأثیر منفی داشته باشد. این در حالیست که روش های درمانی بسیاری برای داشتن لبخندی زیبا وجود دارد. از این جمله می توان به 
لمینت دندان و کامپوزیت دندان اشاره کرد.

 

لمینت دندان بهترین روش برای برطرف کردن ایرادات ظاهری دندان میباشد.


روکش ها به طور کلی به دو نوع لمینت های سرامیکی و ونیر کامپوزیت تقسیم بندی می شوند. این روکش ها از نظر جنس مواد اولیه، روش ساخت و اجرا، دوام و ماندگاری، قیمت و غیره تفاوت های بسیار زیادی دارند.  لمینت دندان از جنس سرامیک ساخته شده و به پرسلین ونیر نیز شهرت دارد. این روکش در لابراتوار ساخته می شود و در نهایت توسط دندانپزشک روی دندان ها نصب می شود.

کامپوزیت ونیر چیست؟

اگر میخواهید بدانید که کامپوزیت دندان چیست باید بگوییم که کامپوزیت ونیر (Veneer composite) نیز یکی دیگر از روش هایی است که برای افزایش زیبایی ظاهری دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد. کامپوزیت دندان از ترکیب کوارتز، گلاس و رزین سفید که نوعی پلیمر است ساخته می شود. کامپوزیت توسط دندانپزشک در یک جلسه انجام می شود. دندانپزشک برای انجام این کار مقدار مناسبی از کامپوزیت دندان را روی دندان قرار داده و با توجه به فرم طبیعی دندان آن را شکل می دهد، سپس بافت ونیر با تابش لیزر سخت می شود. در نهایت نوبت به پولیش زدن و فرم دهی سطح آن می رسد. 

کامپوزیت دندان مدتهاست که برای پر کردن دندان ها بعد از رفع پوسیدگی مورد استفاده قرار می گیرد، اما ونیر کامپوزیت در واقع روکشی از جنس کامپوزیت است که تنها روی سطح بیرونی دندان قرار گرفته و عیوب ظاهری آن را می پوشاند. این روش به باندینگ کامپوزیت نیز مشهور است. مهارت و تسلط دندانپزشک در نتیجه نهایی کامپوزیت بسیار مهم است. نحوه فرم دهی و جلوگیری از بیرون زدگی و ضخامت بیش از حد دندان ها از جمله مواردی است که مستقیماً با میزان مهارت و تخصص دندانپزشک مرتبط است.

 

کامپوزیت ونیر چیست و برای چه مواردی کاربرد دارد؟


افرادی که دچار ساییدگی بیش از حد دندان ها شده اند، دارای فاصله بین دندانی هستند، دندان های بلندی دارند و از فرم یا رنگ دندان های خود رضایت کافی ندارند بهترین کاندید برای انجام کامپوزیت دندان هستند. با این تکنیک اصلاح طرح لبخند بدون نیاز به تراشیدن دندان ها می توان خط لبخندی زیبا را با توجه به فرم فک و دندان های بیمار طراحی کرد.

تفاوت لمینت دندان و کامپوزیت

لمینت دندان سرامیکی (porcelain veneerو کامپوزیت دندان هر دو روش هایی برای رفع بد رنگی ها، ناهنجاری های جزئی، پوشاندن فواصل بین دندانی و غیره هستند. این دو روش از نظر تکنیک اجرایی کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند. بر همین اساس میزان مقاومت این دو روش در برابر تغییرات ناگهانی دما، فشار و ضربه ناگهانی، رنگ پذیری و غیره متفاوت است.
در ادامه به بررسی تفاوت های لمینت و کامپوزیت دندان در زمینه تکنیک اجرایی، دوام و طول عمر و قیمت میپردازیم:

  • مهم ترین تفاوت لمینت دندان و کامپوزیت، تراش دادن سطح دندان ها است که در روش کامپوزیت انجام نمی شود. در نتیجه ظاهر دندان ها در روش لمینت طبیعی تر است. این در حالیست که در روش کامپوزیت ممکن است دندان ها کمی برآمده و دارای بیرون زدگی باشند.  
  • دوام و استحکام لمینت های سرامیکی بسیار بالاتر از کامپوزیت است. همچنین در برابر تغییر رنگ نیز مقاوم تر هستند. به طور کلی طول عمر لمینت دندان در صورت استفاده و مراقبت صحیح به چیزی حدود 10 سال می رسد. این در حالیست که طول عمر مفید کامپوزیت چیزی حدود 5 سال است.
  • قیمت و هزینه ها نیز از دیگر تفاوت های این دو روش اصلاح طرح لبخند به حساب می آید. به طور کلی هزینه های لمینت دندان حدود 3 برابر کامپوزیت است.  
  • با اینکه لمینت و کامپوزیت دندان هر دو طیف رنگی گسترده ای دارند اما معمولا لمینت دندان شفاف تر از ونیر کامپوزیت میباشد، یعنی لمینت در برابر لکه ها مقاوم است اما ونیر مانند دندان های طبیعی لکه دار میشود و رنگ آن به مرور تغییر میکند. 
  • آخرین تفاوت این دو روش در طول دوره درمان و نحوه اجرای آن ها است. کامپوزیت توسط دندانپزشک در مطب قابل انجام است و تنها در یک جلسه اجرا می شود. اما لمینت نیاز به قالب گیری و ساخت در لابراتوار دارد. البته برخی از انواع لمینت دندان نیز پیش ساخته بوده و در مطب متناسب با فرم دندان های بیمار تراش داده شده و پولیش می خورند.

برای بررسی اینکه لمینت دندان بهتر است یا کامپوزیت به اینجا مراجعه کنید



:: برچسب‌ها: لمینت دندان , کامپوزیت دندان , ,
:: بازدید از این مطلب : 379
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 31 خرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : mohadeseh

کامپوزیت دندان بهترین و اقتصادی ترین راه برای ترمیم دندان های آسیب دیده و بازگرداندن زیبایی دندان ها و لبخند است. موادی که در ساخت کامپوزیت ونیر مورد استفاده قرار میگیرند، سالهاست به عنوان مواد همرنگ با دندان شناخته شده اند. جالب است بدانید که موادی که در ساخت کامپوزیت دندان مورد استفاده قرار میگیرند، همان متریالی است که برای پر کردن دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین در سال های اخیر از کامپوزیت دندان به عنوان روشی اقتصادی برای ترمیم و بازیابی زیبایی ظاهری دندان ها استفاده می شود.
کامپوزیت دندان نوعی پلیمر و ترکیبی از کوارتز، گلاس و رزین است. این ماده بافت نرمی دارد و در رنگ ها یا سایه های مختلف تولید می شود. بهترین سایه با توجه به رنگ دندان های طبیعی بیمار توسط دندانپزشک انتخاب می شود. معمولاً اجرای کامپوزیت دندان در مطب و توسط دندانپزشک انجام می شود، بنابراین نیازمند مهارت و تسلط بالایی بوده و کیفیت و نتیجه پایانی کار تا حد زیادی به تخصص و تجربه دندانپزشک بستگی دارد.

 

کامپوزیت ونیر یکی از روش های مقرون به صرفه و تاثیرگذار برای بازگردانی لبخند زیبای شماست.


کامپوزیت دندان در برندهای مختلفی تولید شده و از نظر کیفیت، ضمانت و قیمت کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند. ماده کامپوزیت توسط دندانپزشک روی دندان ها قرار گرفته و فرم داده می شود. در نهایت بافت آن توسط نور لیزر سخت خواهد شد. سپس سطح کار پولیش خورده و در نهایت ظاهری مشابه با دندان طبیعی خواهد داشت.

انواع کامپوزیت دندان 

همان طور که اشاره شد کامپوزیت دندان در انواع مختلفی تولید می شود. ابعاد و اندازه ذراتی که در ساخت کامپوزیت به کار رفته در کیفیت آن بسیار تأثیر دارد. به طور مثال هر چه ابعاد ذرات ریزتر باشد فرم دادن آن توسط دندانپزشک راحت تر است. همچنین پولیش پذیری بالاتری دارد و شکل نهایی طبیعی تر خواهد بود. در عوض کامپوزیت های درشت دانه مقاومت و استحکام بالاتری دارند. 
کامپوزیت ها با توجه به میزان حساسیت دندان ها و جنس آن ها ساخته شده اند. تشخیص بهترین نوع کامپوزیت برای بیمار بر عهده دندانپزشک و بر اساس تجربه و تشخیص اوست. انواع کامپوزیت دندان از نظر ابعاد و سایز ذرات تشکیل دهنده به شرح زیر است:

  • کامپوزیت ماکروفیل
  • کامپوزیت میکروفیل
  • کامپوزیت هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبرید
  • نانو کامپوزیت


کامپوزیت ماکروفیل (دانه درشت)

ابعاد ذرات تشکیل دهنده کامپوزیت ماکروفیل بزرگتر از دیگر انواع کامپوزیت دندان است. این ذرات چیزی حدود 10 تا 15 میکرومتر بزرگ تر و دارای ابعاد 10 تا 50 میکرومتر هستند و اولین مواد کامپوزیتی میباشند. ماکروفیل به دلیل پولیش پذیری کم منسوخ شده و مورد استفاده قرار نمی گیرد، زیرا به عنوان روکش دندان بسیار بزرگ هستند.

کامپوزیت میکروفیل (دانه ریز)

ذرات کامپوزیت دندان میکروفیل دارای ابعاد کمتر از 100 نانومتر است. این کامپوزیت که به نوع ریزدانه مشهور است دوام و استحکام کم و پولیش پذیری بالایی دارد. از این نوع کامپوزیت دندان برای ترمیم دندان های جلویی استفاده می شود. در ادامه به معرفی انواع کامپوزیت هیبریدی و نانو کامپوزیت ها می پردازیم.

کامپوزیت دندان هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبرید

کامپوزیت هیبرید به اندازه ماکروفیل ها مقاوم و به اندازه میکروفیل ها پولیش پذیر است. ابعاد ذرات این نوع کامپوزیت ونیر بین 10 تا 50 میکرومتر و ابعاد برخی از آن ها نیز 40 نانومتر است. مهم ترین کاربرد کامپوزیت دندان هیبریدی در ترمیم دندان های پیشین است. این نوع کامپوزیت به مرور زمان درخشندگی خود را از دست داده و دچار تغییر رنگ می شود. مراقبت از کامپوزیت دندانی هیبرید بسیار مهم بوده و در طول عمر آن نقش بسزایی دارد. میکروهیبرید ها دارای ذراتی با ابعاد کمتر از 100 نانومتر هستند.
 

انواع کامپوزیت ونیراز نظر قطر و ضخامت به نانوهیبرید، میکروهیبرید و هیبرید تقسیم می شود.


نوع دیگری از کامپوزیت های هیبریدی وجود دارد که با ذرات نانو ترکیب شده اند. این نوع کامپوزیت دندان به نانو هیبرید مشهور است. از مهم ترین ویژگی های این نوع ونیر کامپوزیت می توان به اقتصادی بودن، کوتاه بودن طول دوره درمان، عدم نیاز به تراش دندان های طبیعی و رنگ و ظاهر کاملاً طبیعی آن ها اشاره کرد.  

نانوکامپوزیت

نانوکامپوزیت جدیدترین نوع کامپوزیت دندان است که این روزها بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. نانوکامپوزیت ها دارای ذراتی با ابعاد 20 نانومتر هستند. مقاومت بالا در برابر ساییدگی، خاصیت پولیش پذیری بالا و دوام و طول عمر بالا از ویژگی های بارز نانو کامپوزیت است. از مهم ترین کاربردهای نانوکامپوزیت ها می توان به ترمیم و رفع نقص کامپوزیت های هیبریدی و ترمیم دندان های عقب اشاره کرد. 
مهم ترین مزیت نصب این نوع کامپوزیت دندان می توان به فرم پذیری آسان، تنوع در رنگ بندی و قابلیت انتخاب رنگ مناسب با دندان های بیمار و مایع و روان بودن آن اشاره کرد. روان بودن بافت نانو کامپوزیت به نفوذ کامل آن در حفره های دندان کمک کرده و مقاومت و چسبندگی آن را افزایش می دهد.

 

انواع کامپوزیت ونیر از نظر نوع کاربرد

کامپوزیت دندان از نظر نوع استفاده به انواع مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی می شود.
  • روش مستقیم در مطب و توسط دندانپزشک انجام می شود. پلیمریزاسیون این نوع کامپوزیت دندان به وسیله تابش اشعه لیزر به صورت دستی انجام می شود. از این روش برای پر کردن حفره ها و فاصله های بین دندانی کوچک استفاده می شود. 
  • در روش غیر مستقیم ساخت کامپوزیت ها در لابراتوار انجام می شود. طول دوره درمان در این روش بلند تر از روش مستقیم بوده و از آن می توان برای ترمیم سطوح وسیع تر استفاده کرد. ترمیم بخش وسیعی از تاج دندان، اصلاح طرح لبخند، ساخت پل هایی با دو تا سه دندان و روکش دندان به کمک این روش انجام می شود.  کامپوزیت دندان غیر مستقیم برای پر کردن شکاف های بین دندانی، تغییر ظاهر دندان ها، اصلاح روکش و تاج دندان ها استفاده می شود. 

انواع رنگ کامپوزیت دندان

برندهای مختلف کامپوزیت دندان دارای تنوع در رنگ بندی است. انتخاب رنگ مناسب در اجرای کامپوزیت ونیر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. کاتالوگ رنگ کامپوزیت در 4 گرید A-B-C-D تولید شده است. گروه A دارای سایه قهوه ای، گروه B دارای سایه زرد، گروه C سایه خاکستری و گروه D دارای سایه قرمز است. دندانپزشک در انتخاب رنگ کامپوزیت دندان به رنگ، شکل طبیعی دندان های بیمار و رنگ پوست و فرم صورت او توجه می کند. A1, A2, A3, A3.5, A4, B1, B2, B3, C3, CV, CVD, BW, XBW متداول ترین سایه های ونیر کامپوزیت هستند.

انواع برندهای کامپوزیت دندان

برندهای آمریکایی و ژاپنی بهترین تولید کنندگان کامپوزیت دندان در جهان هستند. در ادامه بهترین برندهای کامپوزیت ونیر را به شما معرفی خواهیم کرد:

  • BISCO برندی آمریکایی است که کامپوزیت های خود را از جنس یونومر شیشه (هیدروکسید کلسیم) می سازد. قابلیت فرم پذیری ، دوام و ماندگاری بالا از مهم ترین ویژگی های این محصول است.
  • برند COLTENE با ویژگی هایی از قبیل قیمت مناسب، استحکام بالا، رنگ ثابت، پولیش پذیری آسان و مقاومت بالا به یکی از پرطرفدارترین کامپوزیت های دندانی تبدیل شده است. این کامپوزیت از نوع نانو ذرات هیبریدی است.
  • برند DMG AMERICA از محبوب ترین تولیدکنندگان کامپوزیت های دندانی است. محصولات این برند در برابر انواع ضربه، فشار و سایش بسیار مقاوم هستند.
  • برند DMP DENTAL نیز در برابر تغییر رنگ بسیار مقاوم بوده و بسیار شبیه به دندان های طبیعی است. این محصول دارای تنوع در رنگ بندی بوده و فرم گیری سریعی دارد.  
  • کامپوزیت ونیر برند IVOCLAR VIVADENT بسیار فرم پذیر است. بافت سختی دارد و در برابر فشارهای وارده به هنگام جویدن کاملاً مقاوم است.
  • کامپوزیت دندان برند KERR با بافت دندان و لثه بسیار سازگار است، همچنین این برند مقاومت بالایی در برابر ساییدگی دارد. سرعت بالا در شکل پذیری و رنگ مناسب نیز از دیگر ویژگی های این کامپوزیت است.
  • Tokuyama Dental America برندی ژاپنی از نوع میکروفیل است. قابلیت پولیش پذیری و فرم گیری بالا، تنوع در رنگ بندی، دوام بالا و قیمت مناسب از مهم ترین ویژگی های این کامپوزیت دندان است.
  • ونیر کامپوزیت برند SDI آمریکا به مقاومت و دوام بالا شناخته می شود. شفافیت بالا، طبیعی بودن، فرم پذیری و پولیش پذیری بالا از جمله ویژگی های این کامپوزیت است.
انواع برندهای کامپوزیت دندان

انواع کامپوزیت ونیر بر اساس ویژگی های کاربردی

بر اساس ویژگی های مصرفی نیز کامپوزیت دندان به سه دسته جهانی، مایع و بسته بندی شده تقسیم می شود.

  • کامپوزیت های جهانی در سراسر جهان بسیار محبوب بوده و دارای سابقه درخشانی هستند. این نوع کامپوزیت ها معمولاً برای درمان های سطحی مورد استفاده قرار گرفته و در پوسیدگی های عمیق و مواردی که مینای دندان کافی نیست به کار نمی روند.
  • کامپوزیت های مایع قابلیت پر کنندگی کمی دارند و ویسکوزیته آن ها کم است. مقاومت بالا در برابر سایش از مهم ترین ویژگی های این نوع کامپوزیت است. از این نوع کامپوزیت به منظور ترمیم نقاط کوچک، شکاف ها، حفره های خطی و مواردی که تحت فشار نیستند استفاده می شود.
  • ونیر کامپوزیت های بسته بندی شده نیز که از قوام و چسبندگی بسیار بالاتری برخوردار هستند، برای ترمیم دندان های خلفی مورد استفاده قرار می گیرند.

انواع کامپوزیت بر اساس میزان استحکام

کامپوزیت دندان از نظر میزان قوام و انسجام به دو نوع سیال Flowable Composite و تراکم پذیر Packable Composite تقسیم بندی می شود.

  • کامپوزیت های سیال

این روکش، بافتی رقیق دارند و به راحتی به منافذ دندان نفوذ می کنند. از این کامپوزیت ها برای ترمیم طوق دندان ها، ترمیم حفره های کم عمق دندانی و پیشگیری از پوسیدگی دندان های خلفی استفاده می شود. کامپوزیت های دندانی تراکم پذیر دارای استحکام بسیار بالایی هستند. این نوع کامپوزیت ونیر انتخاب مناسبی برای پر کردن و ترمیم دندان های خلفی است.

  • کامپوزیت IPS                      

کامپوزیت دندان IPS از پرکاربردترین کامپوزیت هایی است که در سال های اخیر با استقبال بسیار زیادی روبرو شده است. این کامپوزیت از جنس سرامیک تولید شده و دارای مقاومت بالایی در برابر تغییر رنگ است. همچنین از استحکام و انسجام بالایی در مقایسه با نمونه های مشابه برخوردار است. 
 

انواع کامپوزیت ونیر بر اساس مکان نصب

کامپوزیت دندان بر پایه مکان نصب و قرار گیری نیز دسته بندی می شوند. 1. کامپوزیت قدامی 2. کامپوزیت خلفی 3. کامپوزیت یونیورسال

کامپوزیت دندان قدامی: 

کامپوزیت های قدامی برای دندان های جلویی به کار برده می شوند و کاملا جنبه زیبایی دارند. کامپوزیت های قدامی نه تنها دندان های جلویی را سفید و زیبا نشان میدهند بلکه فاصله بین دندان ها را نیز پوشانده و در بیشتر موارد میتوان بدون تراشیدن دندان، این روکش ها را نصب کرد. 

کامپوزیت خلفی:

 بیشتر اوقات بیماران از ونیر کامپوزیت برای اصلاح ظاهر دندان های جلویی استفاده میکنند، اما واقعیت این است که از این روکش میتوان برای حفاظت از دندانهای پشتی نیز بهره گرفت. ممکن است که زیبایی دندان های خلفی به چشم نیاید اما با نصب کامپوزیت دندان میتوان از آنها در برابر سایش و پوسیدگی و آسیب های دیگر محافظت کرد. از آنجایی که دندان های عقب معمولا سریع تر و بیشتر از دندان های جلویی خراب می شوند، در نتیجه کامپوزیت های دندان خلفی هم در معرض خطر بیشتری هستند، بنابراین باید نکات بهداشت دهان و دندان را کاملا رعایت کنید تا میزان دوام و طول عمر کامپوزیت را افزایش دهید.

کامپوزیت دندان یونیورسال:

اگر به دنبال کامپوزیت دندانی هستید که هم زیبا و هم محکم باشد، ما کامپوزیت یونیورسال را به شما پیشنهاد میکنیم. نکته خوبی که درباره این روکش ها وجود دارد این است که مناسب دندان های جلویی و عقبی هستند و این قابلیت را دارند که هم از دندان های پشتی به خوبی محافظت کنند و هم اینکه زیبایی و جذابیت دندان های جلویی را نمایان کنند. 

بهترین نوع کامپوزیت دندان برای من کدام است؟

در انتهای مقاله انواع کامپوزیت دندان، میخواهیم به یکی از رایج ترین سوالات درباره ونیر دندان پاسخ دهیم، بهترین نوع کامپوزیت دندان چیست؟ کامل ترین جواب به این سوال را دندانپزشک شما میتواند بدهد. در جلسه مشاوره ای که قبل از اجرای کامپوزیت ونیر انجام می شود، دندانپزشک با توجه به وضعیت فک، دهان و بودجه شما بهترین گزینه را پیشنهاد میکند. از نظر جنس پرسلین ونیر از همه بهتر است اما به هر حال باید دندانپزشک زیبایی نظر قطعی خود را در این باره بدهد. 
 

انجام کامپوزیت دندان با بهترین کیفیت در کلینیک دندانپزشکی ایرانمهر

نصب کامپوزیت ونیر در مدت کوتاهی انجام میشود، حتی یک جلسه اما قبل از اجرای آن باید درباره انواع کامپوزیت دندان از نظر مواد سازنده، برندها و کاربرد آنها اطلاعات کسب کنید. بیشتر اوقات انتخاب نوع کامپوزیت توسط دندانپزشک انجام میشود. کلینیک تخصصی ایرانمهر از بهترین برندهای آمریکایی و ژاپنی برای اجرای کامپوزیت دندان استفاده میکند. شما میتوانید برای گرفتن نوبت با شماره های 44451339-021 یا 44451627-021 تماس حاصل نمایید.

این مقاله از صفحه https://iranmehrdental.com/fa/مقالات/انواع-کامپوزیت اقتباس شده است. 



:: برچسب‌ها: انواع کامپوزیت دندان , کامپوزیت دندان , ,
:: بازدید از این مطلب : 379
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 8 خرداد 1401 | نظرات ()